Jahte so brez dvoma ena najlepših vrst rekreacije, ki jih je človeštvo izkusilo. Domišljija takoj nariše snežno belo lepotico nekje na Azurni obali: morje, sonce, svoboda!

Potem pa večina gorko vzdihuje in pozabi na to sanje, saj meni, da je nemogoča. Razlog so miti, ki ustvarjajo mnenje o jahtanju v dveh skrajnostih – ali se “morski volkovi” borijo z valovi in ​​vetrom nekje v ostrih morjih ali pa večmilijonske jahte “Abramovič”.

Zlata sredina so jadrnice za križarjenje, ki so postale priljubljen dopust za milijone ljudi po vsem svetu.

Ko boste razblinili mite, boste oboževali jahte, tako kot mi!

Počitnice na jahti so drage

Presenečeni boste, toda teden jadranja je po vrednosti primerljiv s hotelom s tremi zvezdicami. Če si rezervirate sedež v kabini ali najamete jahto za družbo 8 ljudi, potem boste za nastanitev porabili od 300 evrov na teden.

Samo vi boste dobili ne samo nastanitev, kot v hotelski sobi, ampak tudi priložnost, da vidite morje z morja, ki ga še niste videli. Vsak dan vas čakajo nova mesta in zalivi, restavracije in trgovine, gradovi na gori in naravni rezervati, čistega morja v bližini turističnih središč ne boste nikoli videli.

Potrebujete svojo jahto.

Skoraj vse pomorske države sveta imajo čarterske družbe, ki najamejo jahto. Stroški, odvisno od letnega časa, vrste in velikosti jahte – od 1800 evrov na teden, kar je, se boste strinjali, na voljo tudi, če potujete skupaj, da ne omenjam družbe 6-8 ljudi. V celoti opremljena z vsem, kar je potrebno za življenje in jadranje, zavarovana za morebitne nepredvidene dogodke, pa vas bo vaša jahta čakala v kateri koli regiji, kjer želite.

Ne bodimo zviti, vsi, ki gredo jadrati pod morje, imajo sanje o nakupu lastne jahte. A to je povsem druga zgodba.

Potrebujem licenco skiperja

Za nadzor jadralne jahte potrebujete pravice skiperja. Obstajata dva izhoda – opraviti tridnevni tečaj usposabljanja ali, bolj preprosto, najeti izkušenega kapitana, ki je prepotoval sto morij, pozna vsak zaliv v navigacijski regiji in ne more samo razviti poti, ampak tudi pokazati restavracijo z najboljšo kuhinjo na obali, povedati o zgodovini in tradicijah , izvedite ogled, se naučite veščin upravljanja jadrnic.

Če se še vedno odločite za usposabljanje, vam bomo z veseljem pomagali!

Šola kapetanov

Ni udoben počitek

Mit o težavah potovanja na jahti je povezan z več dejavniki – vremenom, postavitvijo jahte in pitchingom.

Vreme. Pri načrtovanju katerega koli potovanja na jahti si najprej vzamemo optimalen čas z udobno temperaturo, mirnim morjem in “tekaškim vetrom”. Plavanje poteka v bližini obale – tako je zanimivo, v zalivu se lahko vedno skrijete z močnimi vetrovi in ​​valovi. Tudi v najbolj vročih mesecih je na jahti hladneje kot na obali – piha vas morski vetrič.

Postavitev jahte. Sodobne jahte za križarjenje imajo vse, kar potrebujete za udobno življenje tedne in celo mesece: elektriko, toplo vodo, stranišče, tuš, popolnoma opremljeno kuhinjo. Kabine za jahte niso tako velike kot hotelske sobe, tam pa praviloma le shranjujejo stvari in tam spijo. Najbolj zanimivo se dogaja na drugih območjih: v garderobi znotraj jahte ali v pilotski kabini zgoraj, kjer se celotna ekipa zbere za sestanke, zajtrke, kosila, večerje ali samo za klepet.

Več informacij o življenju na jahti najdete v opombah “Življenje na jahti”, “Jadralna jahta”, “Katamaran”

Nagnjenje in gibalna bolezen

Iz neznanega razloga se vsi bojijo morske bolezni, tudi tisti, ki jih letala, avtomobili ali čolni nikoli niso pokosili. To ne pomeni, da ni težav, vendar je preveč pretirano. Tudi z morjem jadralna jahta ne skače po valovih – kobilica in jadra uravnava jahto. Na jahtah z dvema trupama – katamaranom, je pitching čutiti manj zaradi dveh plovcev. Čas potovanja in pot sta izbrana tako, da ne padeta v nevihto, v primeru močnega navdušenja pa pojdite v zaščiten zaliv.

Skozi stoletja plovbe so izumili majhne trike za premagovanje morske bolezni – pomaga voda z limono, ingverjem ali kozarcem konjaka. Med tekom jahte je bolje, da ne sedite v kabini, še posebej, ker je tam dolgočasno, ampak aktivno sodelujete pri upravljanju jahte in 100% zdravilo za gibalno bolezen je, da postanete na čelu.

Jadranje je nevarno

Zgoraj smo govorili o nevihtah in vremenu – jahte so načrtovane tako, da vreme ne predstavlja neprijetnih presenečenj. Druge nevarnosti na jahti je mogoče zlahka premagati z upoštevanjem minimalnih varnostnih pravil: pri vrtenju ne bodite pozneje, da ne udarite v puščico po glavi; izberite udobne nedrseče čevlje in bodite previdni pri kotaljenju in prevračanju, da ne padete čez krov; kupite zaščitne rokavice, da ne bi obrisali kože na rokah vrvi; zaščitite se pred soncem.

Več o pravilni opremi preberite v razdelku “Priprava na izlet na jahti.”

V primeru višje sile zavarovalnica pomaga pri reševanju zdravstvenih težav, obalna straža v regijah za jahte pa deluje zelo jasno, v skladu s pomorsko tradicijo pa morajo vsa pomorska plovila nuditi pomoč.

Ves čas je dolgočasno biti na morju

V nasprotju z razširjenim prepričanjem križarke le redko spregledajo odprto morje. Plavanje ob obali je bolj zanimivo, bolj udobno in varnejše.

Pot je bila načrtovana tako, da ni bilo dolgih prehodov in je bilo dovolj časa za lokalne zanimivosti, kosilo in večerjo, nakupovanje, kopanje in samo sprostitev.

Na jahti se nenehno dogaja in počitniki niso samo potniki, temveč ekipa, ki aktivno sodeluje pri upravljanju jahte: odpadki iz priveza, delo z jadri, zavoji, privezi. Med plovbo se nujno izvaja poučevanje in usposabljanje ekipe – od varnosti do reševanja utopljenika.

Skoraj vsak dan se jahta ustavi v marinah mest in mest, kjer lahko najdete restavracije, diskoteke, trgovine in drugo zabavo.

Veliko težav pri organizaciji potovanja

To bi rešilo to težavo in naša agencija obstaja. Seveda lahko vse organizirate sami, kot vsako potovanje. Je pa lažje in pogosto ceneje izkoristiti izkušnje potovalnega podjetja.

Izberete si čas in regijo, mi pa izberemo ali razvijemo pot, rezerviramo jahto, najamemo kapitana, uredimo zavarovanje, kupimo letalske vozovnice, uredimo prevoze in uredimo vse dokumente.

Se vidimo na krovu!