V Turčiji so odlični pogoji za jahte. Edinstvena obala s številnimi zalivi, zalivi, zaščitena pristanišča, otoki omogoča plavanje varno v skoraj vsakem vremenu. Zapuščina burne zgodovine države – starodavna mesta, amfiteatri in templji, križarski gradovi, prijetna mesta, snežno bele mošeje – ljubiteljem izletov ne bodo pustili dolgčas. Sodobna flota jadrnic in lepo opremljene marine naredijo jahtiranje v Turčiji zelo udobno. Sezona jadranja od aprila do novembra, najčistejše morje, čudovite plaže in veličastne gore bodo ljubiteljem narave omogočili sprostitev na jahti.

Trajanje: 1 teden.
Dolžina: 170 navtičnih milj.
Pot: Gocek – Skopi Liman – Kotu-Burun – Patara – Kalkan – Aperlai – Kekova – Kekova – Andriaki – Olyu-Deniz – Fetiye – Gocek

 

1. dan, sobota. Gocek

Prihod Transfer do marine Gocek. Nastanitev na jahti.
Nabava hrane. Ogled mesta. Splošno seznanjanje. Večerja v eni od mestnih restavracij. Parkiranje v marini Gocek.

Gocek je majhno očarljivo mesto z edinstvenim vzdušjem za jahte. Prijetne hiše, kamnite tlakovane ulice, lepo urejena promenada, na stotine jaht v marinah in mešanica vseh evropskih jezikov. Vtise prvega dne najbolje razpravljamo s kozarcem vina ali pomarančnim sokom v eni od uličnih restavracij s tradicionalno kuhinjo. Tu živijo ljudje, ki živijo v morju.

2. dan, nedelja. Skopi Liman

 Spoznavanje osnov upravljanja jadrnic. Izhod na morje.
Prečenje Gocek – Skopi Liman (12 km). Sidrišče v enem od zalivov Skopi Liman.

Skopi Liman so skoraj fjordi: zalivi, zalivi, ožine, otoki. Super se je naučiti manevriranja in privezovanja, prenočevanje v divjem zalivu pa bo nepozabno.

3. dan, ponedeljek. Patara in Kalkan.

Prečenje Skopi Liman – Kotu-Burun (18 km). Čas za kopanje in kosilo.
Prečenje Kotu-Burun – Patara (12 km). Ogled starodavnega mesta Patara.
Prečkanje Patare – Kalkan (7 km). Parkiranje v marini Kalkan.

Patara je eno izmed mnogih mest na turški obali, kjer zaživijo starodavni miti. Tu je tempelj Apolona, ​​ki je znan po tem, da se je orakul preselil sem iz Delfi. Vhodna vrata, amfiteater, osrednji trg – agora, tlakovana s ploščami, kolonada templja in edinstveno vzdušje so preživeli do danes …

 

4. dan, torek. Kekova

Prečkanje Kalkan – Aperlai (27 km). Ležal za kopanje, kosilo. Pregled nekropole v Aperlaju.
Prečkanje Aperlaja – Kekova (10 km). Parkiranje pri privezu ali sidrišče.

Kekova je majhna vasica, toda tu se kot nikjer drugje čuti duh države – ozke ulice, hiše, zasajene z grozdjem in bršljanom, restavracije na obali s terasami, obloženimi z geraniji, grad na gori, majhne marine za jahte in starodavno mesto, ki gre pod vodo.

5. dan, sreda. Kaš

Sprehod do gradu Kekova. Pregled potopljenega mesta. Sprehodite se po otoku.

Kekova je eno najlepših mest na celotni obali. Bilo je, kot da je prišel z razglednice – ciprese, bele hiše s strešnimi strehami, ozke strme ulice, grad na gori z mahajočo zastavo. Spomnili se boste trgovcev s tradicionalnimi tuniki, šali in spominki, pa tudi z morsko hrano v eni od restavracij. Kekova je znana tudi po tem, da postopoma prehaja pod vodo – na dnu počivajo hiše, amfore, likijske grobnice.

Prečkanje Kekove – Kas (34 km).
Prečkanje Andriakija – Kas (30 km). Večerni sprehod v mestu Kas: staro mesto, pristanišče, nakupovanje. Večerja v eni od mestnih restavracij. Parkiranje v marini Kas.

Kas je še posebej dober zvečer, ko vsi nosijo luči – luči na obali, parkirne luči jaht, uličnih trgovin, hiš in restavracij, ki visijo nad vodo.

6. dan, četrtek. Gemiler, Oludeniz

Odhod v Oludeniz. Sidrišče na otoku Dzhemiler.
Sprehodite se po starodavnem mestu, sončni zahod pri svetilniku.

7. dan, petek. Fetiye

Prečenje Oludeniz – Fethiye (20 km). Izlet v likijske grobnice, pregled trdnjave in amfiteatra. Sprehodite se po mestu. Tržni obisk.
Kosilo v eni od mestnih restavracij.
Prečkanje Fethiye – Gocek (10 km).

Fethiye mešanica kultur in dob – križarski grad in spomenik Atatürk, starodavni amfiteater in likijske grobnice, jahte in tradicionalne gulete v marini, sodobna nakupovalna središča in vzhodni trg.

8. dan, sobota

Predaja čolna. Prevoz do letališča ali hotela.